Meer weten over storytelling, portretrecht en welke voorbereiding nodig is voor het aanleggen van een beeldbank op het basis- en voortgezet onderwijs? Volg mijn 5 stappenplan en je zult merken dat een professionele beeldbank binnen handbereik is.
1. WAT MAAKT JULLIE UNIEK?
Iedere school streeft ernaar om goed onderwijs geven, maar de manier waarop jullie dit doen is uniek. Leerlingen en het hele team van docenten en begeleiders zorgen voor bepaalde dynamiek en sfeer op school. Dit is wat je laat zien.
Waar geloven jullie in? Wat zijn jullie dromen? Wat beloven jullie? De antwoorden op deze vragen zijn de uitgangspunten voor jullie beeldbank. Het gaat niet alleen om mooie plaatjes. In een professionele beeldbank zitten sfeerbeelden en portretten die mooi zijn én precies uitstralen wie jullie zijn en waar jullie voor staan. Met dit soort fotografie kun je onderscheidend zijn in je communicatie. Een professionele uitstraling zegt iets over de kwaliteit waar jullie voor staan, het geeft ouders vertrouwen en het stimuleert toekomstige medewerkers bij jullie te solliciteren.
Tip: Klik op een foto voor een betere beeld ervaring
2. EEN KLEIN MOMENT GROOTS VASTGELEGD.
Storytelling. Een term waar je vast wel eens van hebt gehoord. Ook in fotografie gebruik je storytelling om krachtige beelden te maken. Met een doordachte boodschap verander je een kiekje in een wereldplaat!
Wat is is het verhaal van jullie school?
Bedenk in welke situaties de visie en waarden van de school tot uiting komen. Dit zit in de momenten waar je trots, verrast of ontroert bent.
Bijvoorbeeld hoe jullie leerlingen onderzoekend laten kennismaken met de natuur in jullie eigen schooltuin. Of hoe jullie voorloper zijn in het onderwijzen van digitale media met jullie eigen green-screen-studio. Of wanneer de dansdocent alle leerling aan het swingen krijgt op een podium.
Onderschat niet hoeveel waardevolle momenten er zijn die tot krachtige beelden kunnen leiden. Een goede fotograaf begeleidt je in dit proces.
Heb je op grotere schaal hulp nodig bij het aanscherpen van jullie visie, positionering en organisatieverhaal. Schakel dan Bureau Sprekend in. Zij zijn het Communicatiebureau voor Onderwijs.
Expert tip: Organiseer een workshop waarin bovenstaande vragen aan de orde komen en nodig collega’s en leerlingen uit om mee te denken. Dit is niet alleen heel erg leuk, het zorgt er ook voor dat je enthousiasme creëert voor de fotoshoot en zij straks als (mede-) hoofdrolspelers stralen op jullie nieuwe beelden.
3. MODEL VOOR EEN DAG
Foto’s die in een beeldbank komen worden doorgaans ingezet ter promotie van de school. Het zijn de beelden waarmee je de website aantrekkelijk maakt, die je levensgroot laat uitprinten op banners, of het zijn beelden die je bij een vacature tekst plaatst. Deze foto’s hebben een grotere impact en een groter bereik dan de foto’s die je maakt van een sportactiviteit of open dag.
Over portretrecht en het publiceren van foto’s bestaat veel verwarring. Wees altijd zorgvuldig met het publiceren van foto’s waar leerlingen op staan.
Wat zijn de regels voor foto’s promotioneel inzetten?
Voor het herkenbaar fotograferen van kinderen en jongeren onder de 16 heb je ouderlijke toestemming nodig. Deze moet actueel zijn, dus per schooljaar.
Daarnaast moet je ouders ook expliciet per activiteit informeren en opnieuw toestemming vragen. Dus komt de fotograaf langs voor beeldbank-fotografie, dan moet je opnieuw een akkoord hebben. Dit doe je via een modelformulier.
Zorg dat het modelformulier in eenvoudige taal is opgesteld, zodat iedereen het begrijpt. Gebruik geen juridische termen, maar informeer ouders en docenten duidelijk hoe de foto’s worden gebruikt. Wie weet zien ze zichzelf of hun kind straks terug op LinkedIn of een poster in de school. Je wil dan dat ze glimmen van trots!
Als ouders of het kind zelf er om vragen, moet de toestemming gedurende een schooljaar ook weer ingetrokken kunnen worden. Hiervoor hoeven zij geen reden op te geven.
Wil je meer lezen over portretrecht van kinderen dan verwijs ik naar https://www.charlotteslaw.nl/portretrecht-portret-kind-facebook/
Wat zet je in een modelformulier?
Wanneer er foto’s gemaakt worden
Wie de fotograaf is
Voor welk doel de foto’s worden gemaakt. Wees compleet in de omschrijving.
Geef aan op welke kanalen de foto’s geplaatst worden
Hoe lang jullie de foto’s gebruiken en wat er daarna met de foto’s gebeurd
Hoe jullie de foto’s bewaren
Expert tip: Een beeldbank wil je overal voor kunnen gebruiken. Fotografeer dus alleen leerlingen waarvan je de volledige toestemming hebt gekregen. Dus toestemming voor het gebruik op de website, gebruik op alle social kanalen, digitaal gebruik én in print.
4. EEN GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK
Nu komt het praktische gedeelte waar je een planning maakt voor de opname dag. We noemen dit een shotlist. Hierin beschrijf je kort Wanneer, Waar, Wie, Wat en Waarom je gaat fotograferen.
Voorbeeld shotlist
Het idee is dat je zo momenten creëert met de ideale condities; een mooi uitgelicht shot, met leerlingen die toestemming hebben om gefotografeerd te worden, in een opgeruimd klaslokaal met de juiste lesmaterialen en een docent die er zin in heeft! Een shotlist is dus een handvat waardoor iedereen weet wat hij / zij moet doen.
Je denkt misschien “ik wil geen geënsceneerde beelden”. Maar juist in geregisseerde situaties kan de fotograaf op zoek gaan spontane & echte momenten. Dat zorgt voor een geweldig eindresultaat!
Alle foto’s die je in dit artikel (en op mijn website) terug ziet zijn op deze manier gefotografeerd.
Ook verzamel je met deze shotlist op voorhand allerlei metadata zoals naam, locatie en onderwerp gegevens van het beeld. Dit is erg handig als je de beelden in jouw beeldbank specifieke ‘tags’ wilt meegeven. Werkt een docent niet meer bij jullie of wordt toestemming ingetrokken dan heb je de foto snel teruggevonden.
Expert tip: Less is more!
Als je werkt met een shotlist maak je in de praktijk minder foto’s. Mijn ervaring is dat een halve dag fotografie gemiddeld 20/25 goede, krachtige beelden per locatie oplevert. Zo houd je als Stichting overzicht in de ‘overkoepelende beeldbank’ van alle scholen. En ben je ook geen uren bezig om van duizenden foto’s metadata te verwerken :)
5. SMILE, TODAY IS THE DAY.
Je bent bijna klaar voor de opnamedag! Met deze laatste voorbereidingen zorg je dat de fotoshoot op rolletjes loopt.
Zorg dat alle docenten de planning hebben en weten welke leerlingen er wel/niet op de foto mogen.
Wees je bewust van wat je uitstraalt. Zorg voor opgeruimde gangen, klaslokalen en schoolplein.
Zorg er iemand is die met de fotograaf meeloopt. Soms moeten er leerlingen uit een ander klaslokaal worden gehaald of iets verschoven voor de perfecte compositie. Een extra paar handen (en ogen) zorgen ervoor dat er snel en effectief gewerkt wordt.
Vertrouw er op dat de fotograaf geweldige foto’s maakt van de school.
Bewaar de shotlist voor het verwerken van metadata.
Laat printjes maken van het eindresultaat en bedank ouders, leerlingen en docenten voor hun medewerking. Dat zorgt ervoor dat ze volgende keer weer model willen staan!
Zin om een beeldbank van jullie school te maken en kun je mijn hulp daarbij gebruiken?